Veiligheidsrisico's op het internet

Veiligheidsrisico's op het internet

Al sinds het ontstaan van internet zijn criminelen druk bezig om mensen op te lichten. Deze zogeheten internetcriminelen werken met de inzet van o.a. spam, phishing, ransomeware, whaling en malware. Maar wat betekend het allemaal?

Spam

Spam is een verzamelnaam voor ongewenste berichten. Onder de term 'spam' vallen ongewenste e-mails en reclameboodschappen op websites. In de meeste gevallen gaat het tegenwoordig bij spam om ongewenste e-mailberichten. Gelukkig hebben veel e-maildiensten een spamfilter waardoor deze e-mails van te voren als spam in een aparte map worden geplaatst. De inhoud van zo'n spambericht bestaat vaak uit een reclameboodschap. Ga nooit op dergelijke berichten in door op de vaak aanwezige linken te klikken. Hierdoor kan het zijn dat u op een phishingwebsite terecht komt, onbedoeld een virus installeert of dat u het slachtoffer wordt van ransomware. 

Phishing

Phishing lijkt op het Engelse woord 'vissen' en heeft als betekenis: 'het hengelen of vissen naar gevoelige informatie'. In de meeste gevallen proberen de oplichters u via een e-mail, sms-bericht, WhatsApp bericht of zelfs een telefoontje naar een valse website te lokken waar u vervolgens gevoelige gegevens achter laat. Vervolgens gebruiken de criminelen de ontvreemde gegevens om bankrekeningen leeg te halen.

Whaling

Whaling is het Engelse woord voor walvisvangst. Bij whaling neemt een zogenaamde bekende contact met u op omdat hij of zij in (geld)nood zit. De vraag is dan al snel of u geld kunt overmaken zodat de zogenaamd bekende zijn of haar problemen kan oplossen. De oplichter verzekert u er natuurlijk van dat het geld direct weer aan u wordt terug overgemaakt. Maar in werkelijkheid ziet u uw geld natuurlijk nooit meer terug. 

Malware

Het woord malware is een samenvoeging van het Engelse malicious software. Malware is een verzamelnaam voor software die gebruikt wordt om toegang te krijgen tot computersystemen, gevoelige informatie te verzamelen of computersystemen te verstoren. Eénmaal aanwezig op uw computer kan malware verschillende doelen hebben. Zo kan het uw computer simpelweg beschadigen, de controle van uw computer overnemen of privacy gevoelige informatie onderscheppen.  

Ransomware

Ransomware is een agressieve variant van malware. In feite gijzelen internetcriminelen uw computer. U raakt de controle over uw computer kwijt en kan dit alleen terug draaien door het betalen van een geldbedrag. In sommige gevallen wekt de ransomware het idee dat het gaat om een interventie van de politie en krijgt u de melding dat er een verkeersboete openstaat. De 'politie' blokkeert dan uw computer tot u betaald hebt. Uiteraard is dat niet het geval en blijft uw computer soms ook na de betaling vergrendeld.